Servicii » Profilaxie » Sfaturi practice de intretinere dantura

Sfaturi Practice

Intretinere dinti

1. Rezervati-va mai mult timp pentru a acorda danturii atentia de care are nevoie.

Stiati ca trebuie sa va periati dintii timp de 3 minute?
Majoritatea persoanelor se periaza mai putin de 30 de secunde.
De ce este important sa ne periem mai mult timp?
Totul tine de placa bacteriana. Miliarde de bacterii traiesc si se multiplica in cavitatea bucala. Se hranesc cu resturile alimentare ramase dupa mese la nivelul suprafetelor dentare. Acizii sunt apoi produsi ca rezultat al digestiei bacteriene. pH-ul acid rezultat, distruge incet-incet smaltul dintilor, determinand aparitia cariilor.
Pentru ca periajul dentar sa aiba si alt efect decat cel mecanic de indepartare a placii, cel bactericid de eliminare a placii greu accesibile, trebuie ca pasta de dinti sa aiba contact cu suprafetele dentare cel putin 3 minute.

2. Folositi ata dentara si apa de gura. S-ar putea sa va salveze dintii.

Ati mai auzit probabil ca trebuie sa folosim ata dentara macar o data pe zi. Dar v-a spus cineva de ce?
Este legat tot de placa bacteriana. Bacteriilor le place sa se ascunda interdentar pentru a scapa periajului. Acolo ele continua sa se hraneasca cu resturi alimentare, rezultand in continuare acizi care ataca smaltul. Mai rau, daca raman nederanjate mult timp, incep sa invadeze si sa distruga gingia si ligamentele dento-parodontale care sustin dintele in alveola. Asta determina aparitia bolii gingivale (gingivita) si mai tarziu bolii parodontale (parodontopatia sau parodontita marginala cronica). Folosind ata dentara se indeparteaza placa interdentara astfel incat sa nu mai puna probleme. Este indicat a se utiliza inainte de periaj.
Apa de gura, folosita dupa fiecare periaj, omoara placa bacteriana ce nu a putut fi indepartata prin periaj.

Dr But - Dentist Cluj Napoca3. Nu doar dulciurile sunt periculoase pentru dinti.

Stiati ca multe alte alimente decat dulciurile pot ajuta la aparitia cariei dentare?
Bacteriile se hranesc cu zaharul din dulciuri rezultand acidi cariogeni. Ele totusi, nu folosesc doar asta pentru a se hrani si a crea acid, ci se hranesc si cu alte alimente care contin zahar si carbohidrati. Asta include fructe, snacks-uri, chips-uri, biscuiti, floricele de porumb si bauturi racoritoare carbogazoase (cola). Alimentele foarte daunatoare sunt in special strugurii, untul de arahide, ciocolata, care se lipesc de dinti si constituie o sursa constanta de energie pentru placa bacteriana.
Ce puteti face pentru a va proteja?
Periajul dupa mese ajuta pentru ca indeparteaza resturile alimentare si placa bacteriana formata. Daca nu va puteti peria, incercati sa spalati resturile alimentare cu lichide pentru a diminua cantitatea de alimente restante pe suprafetele dentare. Mestecatul de gume fara zahar ajuta de asemenea pentru ca stimuleaza secretia salivara, ceea ce ajuta la inlaturarea placii bacteriene prin mecanisme naturale de lupta ale salivei.

4. Nu va periati foarte puternic

Incredibil, dar aproape doua din trei persoane isi distrug proprii dinti prin periaj prea puternic si tehnici incorecte!
E nevoie de foarte putina presiune pentru a indeparta placa bacteriana si resturile alimentare, totul consta intr-o tehnica de periaj corecta. Periatul zual corect este unul vertical, si nu unul orizontal de dute-vino care nu face altceva decat sa determine retractia gingiilor, leziuni de colet, carii radiculare si face ca placa sa se adune interdentar.

Dr But - Cabinet Stomatologic Cluj Napoca5. Reduceti consumul de cafea

Cafeaua este unul din cei mai periculosi dusmani ai zambetului dvs. Petele de cafea de pe dinti va distrug zambetul pe zi ce trece. Mai rau, din cauza ca multi consuma cafea si in timpul zilei, bacteriile sunt aprovizionate cu o sursa constanta de zahar din care produc acidi cariogeni.
Cafeaua poate de altfel cauza si micro-fracturi in grosimea smaltului care, mai tarziu, impreuna pot contribui la fracturi mai mari ale acestuia. Aceste micro-fracturi sunt efectul consumului zilnic de lichide fierbinti, cand smaltul este fortat sa se dilate si sa se contracte rapid ca rezultat al diferentelor de temperatura.

Dr But - Stomatolog Cluj Napoca